Sparbankstiftelsen Skaraborg ger 1,5 miljoner till orgelprojektet i Varnhem

1 december, 2022

Sparbanksstiftelsen Skaraborg har beslutat att ge ett stort anslag till det pågående orgelarbetet i Varnhem. Projektet mål är att bygga en orgel så lik den som en gång fanns i klosterkyrka och som skänktes och byggdes genom Magnus Gabriel De la Gardie. Det var i samband med restaureringen av klosterkyrkan som greve Magnus år 1673 skänkte en vacker orgel till kyrka som också blev han och hans hustrus begravningskyrka. Den var på sin tid Västsveriges största orgel och orgelbyggare var, sedermera kyrkoherden i Lidköping Jonas Rudberus. Orgeln var närproducerad och hantverkare från Läckö slott utförde det mesta av sniderier och målningar. Orgel togs ner 1879 men innan den revs fotograferades den och dessa bilder är viktiga för dagens nybygge.

Också dagens orgel är närproducerad där Karl Nelson i Lovene är orgelbyggare och flera träsnidare från Gullspång och Tibro medverkar.

Genom Sparbanksstiftelsens anslag tar projektet ett stor kliv framåt och den ekonomiska situationen kring projektet är säkrat. Projektgruppen ser det också som särskilt roligt med anslaget då det i år är 400 år sedan Magnus Gabriel föddes.

Läs mer om projektet och insamlingen

Nyhetskategorier

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram