Skara stift 1000 år - ny bok lanseras 29 augusti

12 augusti, 2014

Jubileumsbok omslag

Under den första av jubileumsdagarna, troche den 29 augusti kl 13.30, lanseras den senaste boken i sällskapets bokutgivning.

Innehållet speglar sådant som sällskapet inte tidigare behandlat i sin utgivning. Vi får läsa om resultatet från utgrävningarna i Varnhem som visar på en tidig kristen närvaro och vi lär känna de tidiga biskoparna. Vi möter Ingegerd, Olof Skötkonungs dotter, som blev Rysslands första helgon. Jungfru Maria och hennes ställning i Skara stift belyses liksom  kvinnor i Skara stift under 1000 år. Boken berättar även om hur pilgrimsvandringar under medeltiden gick till.

Andra artiklar behandlar mer närliggande händelser i tiden: strukturfrågor, delningen av Skara stift, missionen, liksom Birger Forell som var krigsfångarnas vän.

Bokens innehåll täcker i princip stiftets 1000 år, en historia som började med ett religionsskifte. Mycket tyder på att vi idag, tusen år senare också be?nner oss i en bryt- ningstid. Jubileumsboken berör därför slutligen frågan om religionens och kyrkans ställning och utmaningar på 2000-talet.

Nyhetskategorier

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram