Osby församlings gåvo- och krönikebok utges på Artos förlag

5 december, 2024

Nya böcker direkt från trycket. Foto: Helena Hagberg Aurell

Gunnar Rosendals Osby församlings gåvo- och krönikebok är ett unikt kyrkohistoriskt dokument. Hans banbrytande högkyrkliga församlingsarbete i Osby under nära trettio år kom att påverka hela Svenska kyrkan.

En utgivning av Gunnar Rosendals krönikeböcker har varit på tal vid flera tillfällen. Vissa förberedelser har då gjorts, men planerna har inte kunnat förverkligas. Nu sker detta efter en mycket omfattande arbetsinsats. Arbetet har i olika omfattning pågått i närmare sex år, och är ett samarbete mellan Lunds och Skaras stiftshistoriska sällskap.

Varför är Osby församlings gåvo- och krönikeböcker intressanta, och varför förtjänar de att ges ut? Svaret har i hög grad med dess författare att göra: Gunnar Rosendal (1897–1988), en av 1900-talets mest kritiserade, omtyckta och inflytelserika präster i Svenska kyrkan.

Gudstjänstformer som idag förekommer allmänt i Svenska kyrkan var Rosendal först med att praktisera. Så exempelvis jul- och påsknattsmässa liksom långfredagens korsandakt. Rosendal kom också i firandet att skilja mellan Alla helgons dag och Alla själars dag. Till detta kom den söndagliga mässan. Rosendal var en frimodig banbrytare för kyrklig förnyelse. Krönikeböckerna visar utöver allt annat vad en enskild person kan åstadkomma.

Rosendal prästvigdes i Lund 1922. Via olika tjänster kom han till Osby som kyrkoherde 1933. Rosendal kallades med tiden allmänt för ”Fader Gunnar”, och Osby blev ett centrum för ”kyrklig förnyelse” och den högkyrkliga väckelsen. Han skrev ett femtiotal böcker, en stor mängd artiklar i svenska och internationella tidskrifter, och han deltog flitigt i den kyrkliga debatten. Efter sin pensionering 1962 fram till sin död var han verksam vid stiftelsen Gratia Dei i Kristianstad, bildad och förverkligad av Rosendal själv.

Under åren i Osby skrev Rosendal, uppmanad av sin biskop, krönika. Denna inleds med orden: ”År 1934 den 29. Juli installerades jag såsom kyrkoherde i S:t Petri Församling i Osby. Efter installationen sade Biskopen, Teol. Doktor Edvard Rodhe till mig ’Rosendal, du kan skriva. Jag uppdrager åt dig att skriva Krönikebok för OSBY S:t Petri församling den tid du är dess kyrkoherde’”. Arbetet att skriva krönika fortsatte sedan också under emeriti-åren på Gratia Dei.

I en inledning till den första delen skriver professor Oloph Bexell: ”Som ingen annan enskild församlingspräst i den svenska kyrkohistorien skulle Rosendal komma att påverka kyrkolivet i hela Svenska kyrkan. Högkyrkligheten har förändrat bilden av denna och påverkat även de nordiska systerkyrkorna och de svenska frikyrkorna. Hans genom åren kontinuerligt förda krönikeböcker ger en unik inblick i hur en kyrkoväckelse finner sin form.” Och vidare: ”I inget annat fall skulle en sådan församlingskrönika bli av så betydande kyrkohistoriskt intresse som den från Osby. I detalj får vi veta hur Rosendals pastorala program implementerades och de överväganden han gjorde. Läsaren kan följa hans möten med sin församling både vid gudstjänsterna i kyrkan, på de många regelbundna sockenbuden ute i byarna, i ungdomsarbetet och bland konfirmanderna och vid de förtroendevaldas sammanträden.”

Krönikeböckerna har genom åren använts av forskare, men genom denna utgåva blir de tillgängliga för en bredare läsekrets. Deras värde är inte endast lokalhistoriskt, utan framför allt kyrko- och pastoralhistoriskt.

Utgåvan, som ges ut av Artos förlag, är försedd med rikliga kommentarer, inte minst har nära nog samtliga omnämnda personer biograferats. Detta arbete har utförts av professor Oloph Bexell, professor Gunilla Gren-Eklund och teol. lic Staffan Ljungman.

Arbetsgruppen för utgivandet har bestått av professor Oloph Bexell, teol. dr Björn Fyrlund, teol. dr Johnny Hagberg, professor Bertil Nilsson. Markus Hagberg har hållit samman arbetet.

Handskriftens två band består av ca 1700 foliosidor, som har bearbetats och överförts till s.k. datamedium av teol. dr Björn Fyrlund och läraren Ida Fyrlund. I tryck kommer den första delen att omfatta 468 sidor.

Tryckbidrag har lämnats från: Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Kungl. Patriotiska Sällskapet, Osby församling, Samfundet Pro Fide et Christianismo (Kyrkoherden Nils Henrikssons stiftelse), Societas Sanctæ Birgittæ och Thora Ohlssons stiftelse.

Klotband. Pris 393 kr. Beställes genom info@artos.se

Läs mer om boken (artos.se)

Nyhetskategorier

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram