Ny bok om gravarna  i Varnhems klosterkyrka presenteras vid boksläpp den 19 mars

12 mars, 2023

Varnhems klosterkyrka den 19 mars

Boksläppet sker efter högmässan som börjar kl 11.00

I klosterkyrkan vandrar besökaren längs spåren av 500 års gravkultur – från tidig medeltid, fram till och med slutet av 1700-talet. I alla tider och kulturer har människan begravt sina anhöriga och kära, och det finns den forskning som menar, att begravning av de döda är en del i att vara människa, oavsett kultur, samhälle och religion.

Nu släpps en ny bok som riktar sig till besökarna i Varnhems klosterkyrka och till andra som är intresserade av konst- och kulturhistoria. Boken som har titeln Gravar i Varnhems klosterkyrka är framtagen och formgiven av Erling Öhrnell.
-Den är tänkt som en enkel guide till klosterkyrkans gravar, men också något att bära med sig, då den innehåller några nycklar till gravhällarnas värld, säger Erling Öhrnell i sitt förord till boken.

Erling Öhrnell är konstnär, konstvetare och pedagog. Han har god kännedom om Varnhems klosterkyrka och kan konsten att presentera fakta på ett lättillgängligt sätt efter sin mångåriga tjänstgöring som guide. I samband med boksläppet i Varnhems klosterkyrka kommer han att presentera boken och visa några exempel på olika typer av gravar som finns i kyrkan. Det finns också möjlighet att få ett signerat exemplar vid köp av boken.

Gravar i Varnhems klosterkyrka har nr 117 i Skara stifthistoriska sällskaps skriftserie. Boken är i ett behändigt format och med hårda pärmar, 85 sidor, illustrerad med foton och illustrationer av gravhällar. Gravar i Varnhems klosterkyrka kommer att vara tillgänglig i Skara stiftshistoriskas webbutik efter boksläppet. Priset blir 100,-.

Bildtext: En av de mer bemärkta gravhällarna i Varnhems kyrka är den över Birger Jarl som är placerad i mittgången. Foto: Erling Öhrnell.

Nyhetskategorier

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram