Ny bok: Medeltida fingerringar ur Röhsska museets samling

5 juni, 2019

Få känner till att Röhsska museet förvaltar en intressant samling medeltida ringar. Nu blir dessa presenterade i bokform. På detta sätt träder både ett kyrkligt och profant bruk från medeltiden fram och får sin förklaring.

De 62 ringarna är inköpta eller skänkta till museet och har i flera fall en dokumenterad historia och proveniens. De flesta bär symboler hämtade från kristen tro och tradition. Några av dem utstrålar makt och pondus både vad gäller tyngd och utförande och har förmodligen burits av en kyrklig dignitär. För samtliga gäller att ringen har hört ihop med ägaren på ett särskilt sätt. Ringen är en identitetsbärande symbol.

Samma innebörd har ringar idag. Förlovnings- och vigselringar, liksom vapenringar eller ordensringar. De berättar om samhörighet med en människa, en släkt eller en grupp.

Författaren, fil. dr Ritwa Herjulfsdotter, är etnolog och historiker. Fotograf är Carl Oliver Ander. Boken ingår i Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie som nr 96, omfattar 96 sidor, rikt illustrerad och med hårda pärmar.  TIll webbbutiken

Nyhetskategorier

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram