Många intressanta gravar i Varnhems klosterkyrka

11 april, 2023
Erling Öhrnell signerar sin bok

Vid ett boksläpp i Varnhems klosterkyrka den 19 mars introducerade Erling Öhrnell sin bok Gravar i Varnhems klosterkyrka och visade exempel på gravtyper i kyrkan.

I sin inledning till boken beskriver Erling hur man i klosterkyrkan "…vandrar längs spåren av 500 års gravkultur – från tidig medeltid, fram till och med slutet av 1700-talet. I alla tider och kulturer har människan begravt sina anhöriga och kära, och det finns den forskning som menar, att begravning av de döda är en del i att vara människa, oavsett kultur, samhälle och religion." Boken är tänkt som en enkel guide till klosterkyrkans gravar, men är också något att bära med sig, då den innehåller nycklar till att förstå gravhällar generellt. I boken förklaras bland annat varför vissa gravar är trapetsformade medan andra är rektangulära och hur texter kan vara placerade på hällarna.

-Jag har mött många besökare i kyrkan som ställer frågor om gravar, så det finns ett behov av en bok av det här slaget, säger Erling.

Under boksläppet i Varnhems klosterkyrka visade Erling Sveriges äldsta daterade grav. Det är Björn Naef Färlas grav, som är belägen precis intill koret. Björn var samtida med Birger jarl och Magnus Ladulås och hann med att vara såväl rådsherre till Birger jarl som lärare till Magnus, samt riksråd.

Erling talade också om det De la Gardieska gravkoret och det arbete Magnus Gabriel De la Gardie lade ner på att låta färdigställa minnesrummen över tidigmedeltida kungar. I varje rum i koromgången finns kalkstenshällar med bildhällar. Sidostyckena uppfördes redan på Johan III:s tid men lockhällarna tillkom alltså på 1600-talet. Bilderna innehåller många detaljer.

-Det rör sig om ett fantastiskt hantverk, inte minst för att kalksten är så svårt att hugga i och de här lockhällarna är uthuggna i fina linjer, säger Erling.

Erling Öhrnell har en bakgrund som konstnär och pedagog. Under senare år har han jobbat med förlag i Göteborg med illustrationer och bokomslag till skönlitteratur. Erling har lång erfarenhet av att guida i Varnhems klosterkyrka. I sommar kommer han också att debutera som guide i Skara domkyrka. Det kulturhistoriska intresset för gravar bär han med sig även i fortsättningen.

-Detta med gravars utformning har väckt ett intresse hos mig. Jag vill utveckla det framöver genom att arbeta specifikt med gravkor och jag söker just nu pengar till ett forskningsinriktat projekt om gravkor, avslutar Erling.

Till webbutiken

Nyhetskategorier

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram